אריחי קרמיקה: כל היישומים וכל השיטות (חלק ראשון)

מאת דניאל שניידר- מהנדס אזרחי MSc

כללי:

במאמר הקודם דנו באריחי קרמיקה וראינו כמה התעשייה הזאת התפתחה בשני העשורים האחרונים. בשיטות הייצור, במידות אורך ורוחב, בעובי הנומינלי, בצבעים וגוונים שונים, בגימור/ מרקם (מלוטש או לא מלוטש או מלוטש במחצה). השאלה העיקרית שנשאלת היא: איך מיישמים את האריחים האלה על קירות פנים וחוץ? איך מבטיחים שאריחים אלה לא ייפלו על ראשינו? למי ניתן לפנות על מנת לקבל מפרט טכני ליישום? לייצרן? ליבואן? לחנות? לאדריכל? לצערנו, אף אחד מהם אינם הכתובת. היחיד שמוכן להרים את הכפפה, לקחת אחריות, להכין מפרט טכני, הוא יצרן הדבקים. מטרת התקינה היא להכין עבור כל המעורבים במלאכה, כלי לתכנון, ביצוע, בקרה ובדיקות תפקוד. כלי זה הוא התקן. כדי לראות את כל פירטי השיטה יש לעיין בתקן עצמו. אז בשלב ראשון, להלן רשימת התקנים הקיימים בתחום החיפוי באריחי קרמיקה, אלה שבהכנה ואלה העתידיים. בהמשך ניגע בכמה נקודות עיקריות חשובות לכל יישום בנפרד.

תקני מלאכה:

תקני מלאכה:

יישום ראשון: מערכות פסיפס ואריחי קרמיקה לריצוף ולחיפוי בניינים: חיפוי חוץ (לפי ת"י ) 1555 חלק 1 יישום שני: מערכות פסיפס ואריחי קרמיקה לריצוף ולחיפוי בניינים: חיפוי פנים בהדבקה ( לפי ת"י) 1555 חלק 2 יישום שלישי: מערכת פסיפס ואריחי קרמיקה לריצוף ולחיפוי בניינים: חיפוי באריחי קרמיקה בקיבוע יבש (לפי ת"י) 1555 חלק 4 יישום רביעי: קירות מחופים בחיפוי קשיח עם בידוד תרמי חיצוני: אלמנטים טרומיים מחופים ושיטות חיפוי מתועשות באתר (לפי ת"י) 6560 יישום חמישי: מערכות חיפוי וריצוף באריחי קרמיקה או/ וגם בלוחות פסיפס הכוללות( מערכות איטום, המיועדות לקירות ולרצפות בבריכת שחייה (לפי הצעת תקן 6561) מערכות חיפוי וריצוף : ISO יישום שישי: תקן עתידי מבוסס על מסמכי ארגון הבין לאומי – יישום בלוחות/פנלים ענקיים מפורצלן ו/או אריחים/ לוחות/ פנלים מדוקקים במאמר זה נתייחס ל 3- השיטות הראשונות, ובמאמר הבא, ביתר השיטות.

יישום ראשון לפי תקן 1555 חלק 1 – חיפוי קיר חוץ בהדבקה ישירה

יישום ראשון לפי תקן 1555 חלק 1 – חיפוי קיר חוץ בהדבקה ישירה

היישום הראשון מקובל ובשימוש בהרבה מדינות בעולם. במדינות כדוגמא פורטוגל, נהוג בחזית (azulejos) לספר את ההיסטוריה של המקום על ידי יישום של אריחי קרמיקה הבניינים (ראו תמונה מטה). כנ"ל גם בספרד. בברזיל ניתן לראות הרבה בניינים שבחזיתות ישנו שילוב של טיח או אבן טבעית עם אריחי קרמיקה.

אציין כאן כמה מהנקודות החשובות ביותר להכנת מפרט טכני למתכננים, מבצעים המלאכה, ומיישמים מערכת של בקרת איכות: 1. המערכת מורכבת ממספר שכבות: התשתית (בטון, בלוקי בטון/ בלוק בטון תאי מאושפר באוטוקלב/ בטון קל/ חרס), שכבת איטום (לרוב שכבת הרבצה) , טיח כשכבה מיישרת – טיח מתאים כתשתית לחיפויים קשיחים, (שניהם לפי התקן 1920 חלקים 1 ו 2- ), חומר בקיר חוץ אך ורק דבק בסירוק לפי תקן 4004 ולא טיט), אריחי ) C2 הדבקה צמנטי קרמיקה לרבות פורצלן ( לפי תקן 314 ), לוחות פסיפס (לפי תקן 1353 ), מילוי מישקים לפי תקן 1661 ) או מישקי הפרדה או ביניים (חומר גמיש, CG2 רגילים ( רובה צמנטית הדבק מותנה בתנאי סביבה) ( S2 או S1 ) לרוב בשפופרות לפי תקן 1536 ). גמישות ויברציות, ליד הים). 2. סטייה ממישוריות הרקע, 3 מ"מ ל 2- מטר, סטייה מאנכיות 3 מ"מ ל 3- מטר. 3. ההדבקה מבוצעת תמיד במריחה כפולה (מריחה גם על התשתית וגם על גב האריח) "רטוב על רטוב" עם סירוק בכף משונן. 4. גודל האריח המותר להדבקה בקיר חוץ הינו בשטח 0.18 מ"ר (שווה ערך ל- 30 על 60 ס"מ). גודל האריח מכתיב לנו מספר פרמטרים: עד איזה גובה ניתן להדביק בהדבקה ישירה, חוזק הידבקות הנדרש, סוג הדבק וגודל השין של הכף המשונן. 5. הפרמטר הכי חשוב הוא ספיגות המים המותרת ליישום בקיר חוץ (הכוונה לבסיס האריח, ( BIIa , AIIa או בין 3-6% ) קבוצות (BI, AI מה שנקרא "ביסק") : 3% (קבוצות בתנאי שהאריח עומד בתנאי כפור. 6. רוחב המישקים רגילים מינימום 4 מ"מ ומישקי הפרדה/ ביניים 6 מ"מ , מילוי בחומר גמיש.


יישום שני לפי תקן 1555 חלק 2 -חיפוי קיר פנימי בדבק או/ו מלט צמנט

יישום שני לפי תקן 1555 חלק 2 -חיפוי קיר פנימי בדבק או/ו מלט צמנט

היישום השני מתייחס לחיפוי קירות פנים לרבות מטבח, שירותים וחדרים רטובים. חיפוי קירות פנים באריחי קרמיקה בא אחרי מסורת של טיח פנים עם צבע שמן של שנות 60 ואפולו שנות 70 . והאריחים של אז, "חרסינה" לבנה ריבועית 15 על 15 ס"מ , ה 50- הוחלפה באריחים גדולים יותר, ריבועים או מלבנים או כל צורה אחרת. אציין הפעם נקודות חשובות ליישום אריחי קרמיקה בקירות פנים, בספיגות נמוכה ובספיגות גבוהה עם דגש הסיכון לכשלים.
1. המערכת מורכבת ממספר שכבות: התשתית (בטון, בלוקי בטון/ בטון קל/ חרס, בלוק גבס, לוחות גבס, חיפוי קיים), שכבת איטום (בחדרים רטובים) , טיח צמנטי כשכבה מיישרת C2 (לפי התקן 1920 חלקים 1 ו 2- ), טיח גבס (לפי תקן 3970 ), חומר הדבקה צמנטי חיפוי קיר פנימי על תשתית חדשה חיפוי חדש על חיפוי קיים אריחי פורצלן, יישום בקיבוע יבש, אביזרים הלא נראים לעין אביזרים הנראים לעיין או חומר הדבקה D דבק בסירוק לפי תקן 4004 ), חומר הדבקה בדיספרסיה ) C1 או מלט-צמנט (טיט), אריחי קרמיקה לרבות פורצלן ( לפי תקן 314 ), לוחות פסיפס (לפי לפי תקן 1661 ) או מישקי CG2 תקן 1353 ), מילוי מישקים רגילים (רובה צמנטית ( S2 או S1 ) הפרדה או ביניים (חומר גמיש, לרוב בשפופרות לפי תקן 1536 ). גמישות מותנה בגובה החיפוי. 2. סטייה ממישוריות ואנכיות בדרך כלל 5 מ"מ ל- 2 מטר 3. ההדבקה מבוצעת תמיד במריחה כפולה (מריחה גם על התשתית וגם על גב האריח) "רטוב על רטוב" עם סירוק בכף משונן. 4. גודל האריח המותר להדבקה בקיר עד 1.0 מ"ר. גם כאן גודל האריח מכתיב לנו מספר פרמטרים: עד איזה גובה ניתן להדביק בהדבקה ישירה, חוזק הידבקות הנדרש, סוג הדבק
וגודל השין של הכף המשונן. BIII 5. הפרמטר הכי חשוב הוא ספיגות המים ליישום בחדרים רטובים. אריחים ממין (אריחים שספיגותם גדולה מ- 10% ) רגישים להיסדקות. תופעה זו שכיחה יותר אם מתקיימים אחד או יותר מן התנאים האלה:

– האריחים מותקנים באזורים רטובים
– עובי שכבת הדבק גדול מ 7- מ"מ
– נעשה שימוש בדבק צמנטי שההצטמקות הקווית שלו גדולה מ 0.5%- (בדרך כלל מין) F הדבק
– האריחים מלבנים

6. רוחב המישקים רגילים מינימום 3 מ"מ ומישקי הפרדה/ביניים 6 מ"מ, מילוי בחומר גמיש.

חיפוי קיר פנימי על תשתית חדשה

חיפוי חדש על חיפוי קיים

יישום שלישי לפי תקן 1555 חלק 4 – חיפוי קירות בקיבוע יבש

אריחי פורצלן, יישום בקיבוע יבש,
אביזרים הלא נראים לעין


אביזרים הנראים לעיין

שיטה זאת, חיפוי יבש של אריחי פורצלן או טרקוטה/ קלינקר גדולים, תופס את השוק בכל הנוגע למבנה ציבור או מבנה מסחר. עיקרון השיטה מפורט גרפי בדוגמא בהמשך, וזה כולל: 1. הרקע (קיר בטון, רכיב בטון, או קיר בני משולבים בו רכיבי בטון או קונסטרוקציה מתכת), העוגן (בורג ומיתד ממתכת או מיתד כימי המשמש לקביעת הבורג בקיר הרקע), אבזר המחבר את פרופיל הקיבוע או/וגם את האבזר הקיבוע אל ) bracket תושבת או אביזר המחבר את ) rivet הרקע באמצעות העוגן ומאפשר פילוס המערכת), מסמרה או פרופיל הקיבוע לתושבת ואת אביזר הקיבוע לפרופיל הקיבוע), פרופיל הקיבוע אופקי ואנכי (פרופיל הנושא עומס המחבר את התושבת באמצעים מכניים ומשמש שלדת משנה מפולסת שאליו מחוברים אביזרי הקיבוע). ובסוף האריח עצמו ! אביזרי מתכת עשויים מאחת מהאפשרויות: פלב"ם 316 (מינ. עובי 2 מ"מ), או סגסוגת מינ. עובי 1.6 מ"מ ) בסביבה ימית או זיהום אויר, או – -EN AW-6063) אלומיניום במקרים מסויימים פלב"ם 304 וסגסוגת אלומיניום (בסביבה רגילה) או אפילו פלדה מגולוונת בעובי מינ. 2 מ"מ. או קרמיקה בעל ( AIa או BIa – 2. אריחי קרמיקה יכולים להיות בעלי חתך מלא (פורצלן או אריחי טרקוטה או קלינקר בעל חתך AIIa או BIIa -. ספיגות קטנה מ 6%- מקס . מרחבי , ספיגות קטנה מ 6%- 3. עובי אריח בחתך מלא לא פחות מ- 5.5 מ"מ או עובי צלעות באריח מרחבי לא קטן מ- 3.5 מ"מ ועובי דפנות לא קטן מ 5- מ"מ. אבל מותר עובי קטן יותר וצלעות גדולות מ- 1200 מ"מ בתכנון מיוחד !!!

דוגמת מערכת חיפוי – חתך אופקי

תכנון מערכת החיפוי

כל אריח יקובע לרקע, ברוב המקרים ב -4 נקודות, באופן הקיבוע הנבחר. פרופילי הקיבוע ניתנים להזזה ולכוונון כך שאפשר לקבל חיפוי מישורי. בין האריחים יישמרו מישקים אופקיים ואנכיים בהתאם לדרישות התכנון. בין גב האריחים לרקע או לשכבת בידוד תרמי חיצונית, אם קיימת, יישמר חלל מאוורר שרוחבו לא יהיה קטן מ- 20 מ"מ בכל נקודה. המרווח בין האריחים לרקע יישאר פתוח לפחות בתחתית החיפוי ובראשו, כדי לאפשר תנועת
אוויר בכל החלל. תכנון מערכת החיפוי יכלול את הנושאים האלה לפחות:

  • מין האריח וכינויו, דגם האריח ומידותיו
  • פרטי השלדה
  • פרטי הבידוד התרמי של מערכת החיפוי
  • פרטי איטום קיר הרקע
  • פרטי פינות וקצה
  • פרטי משקופים, מזוזות, אדנים וספים וצורת ההתחברות לחלונות
  • התאמת מערכת החיפוי לדרישות בטיחות האש
  • קביעת מיקום המישקים, כיוונם ורוחבם
  • התאמת מערכת הקיר לתנאי הסביבה

בחירת אופן קיבוע האריחים

אופן קיבוע האריחים לרקע ייבחר לפי שיקולים הנדסיים בהתאם לקריטריונים האלה:
; א. החומר שהרקע עשוי ממנו
; ב. מין האריח
; ג. מרחק פני האריח מהרקע
; ד. מידות האריח
; ה. פרטי השלדה
; ו. מיקום החיבור של אבזרי הקיבוע לאריח
;ז. החישוב ההנדסי.

בדיקות במעבדה ובאתר לפני תחילת החיפוי, בדיקות מקדימות באתר, בדיקת קיר אב-טיפוס, בדיקות במהלך החיפוי, בדיקות בגמר החיפוי. סיכום: במאמר הבא נדבר על השלוש השיטות הנותרות בתחום חיפוי קירות באריחי קרמיקה/ פורצלן, רגילים או ענקיים או מדוקקים או שילוב ביניהם. להתראות בכתבה הבאה!

מאמרים נוספים