Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

מראה זה לא הכל – על חשיבותם של דבקים וטייחים לחיפוי קירות חוץ ופנים

זהו, סיימתם לבנות את הבית. השלד עומד על תילו ולכם אין כבר סבלנות. כל מה שאתם רוצים זה לראות את הבית שלכם גמור, להיכנס ולהכין ארוחת ערב במטבח הנוצץ והעדכני שלכם או לשבת בסלון החדש ולראות טלוויזיה.

עצרו רגע. אל תמהרו. כי עכשיו בעצם מתחיל שלב חשוב מאוד בתהליך הבנייה – הגימור של הבית. כלומר, החיפוי והציפוי, בעיקר של הקירות החיצוניים והפנימיים, אבל גם של עבודות הגבס בסלון או של התקרה המונמכת בכניסה לבית.

ולמה אנו מציינים שזה שלב חשוב? כי הכיסוי החיצוני של הקירות משמש לאיטום, לבידוד ולבטיחות והוא מהווה שכבת הגנה מפגעי מזג אוויר. אבל מעבר לכך, מבחינה אסתטית, כיסוי כזה יכול בהחלט להיות אלמנט עיצובי לכל דבר, לדוגמא אם משלבים בו אריחי קרמיקה או אבני פסיפס.

לכן כדאי להתמקד בשלב הזה ולהכיר אותו קצת יותר. מאמר זה ינסה לעשות זאת יחד איתכם.

כיסוי פנים וכיסוי חוץ – הבדלים ואפשרויות

כבר ציינו ששכבת הטיח שניישם על השלד שלנו משמשת לתפקידים רבים, כך שהדבר החשוב ביותר בכל התהליך הוא בעצם לבחור את סוג הטיח הנכון. בחירה זו מתבצעת על סמך סוג המבנה, הסביבה בה הוא מוקם, עובי הקירות ועוד. כמובן שקיים הבדל בין טיח שמיועד לקירות חיצוניים שתפקידו להגן על הבית מבחוץ, במיוחד נגד פגעי מזג האוויר, ולכן עליו להיות מורכב מחומרים בעלי עמידות גבוהה למים ולשמש, לעומת טיח לקירות פנימיים שיכול להיות עדין יותר.

אמנם, רצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע מומחים בנושא זה, אך בגדול, תהליך הטיוח כולל שלושה שלבים עיקריים – שכבת הרבצה, שכבה מיישרת ושכבת גמר (מה שאנו מכנים "שליכט"), כאשר צריכות להתקיים מספר דרישות, ביניהן עובי טיח בין 5-8 מ"מ, תחילת עבודה של שבועיים מסיום יציקת הבטון בשלד המבנה ודרישות נוספות המותאמות לבנייה. שימו לב, שבהעדר הוראות מפורשות, יש לפעול על פי מפרט החומר.

הטיח מהווה למעשה שכבת ביניים בין הקיר לשכבת הגמר שיכולה להיות צבע, שליכט, קרמיקה ועוד מיני חיפויים אחרים והוא נועד ליישר את פני הקיר מהפגמים שבו ולהגן עליו מחדירת מים. אולם השליכט, מעצם היותו השכבה החיצונית, מהווה את שכבת ההגנה מהרטיבות. כיום ניתן למצוא שליכט במרקמים ובגוונים שניתן להתאימם לכל סגנונות העיצוב ולכל חלל, בבית או מחוצה לו.

שני סוגי השליכט העיקריים הם שליכט אקרילי, שהוא בעל מראה כפרי עם מרקם חרוץ וגרגירי עדין עד גס ומגיע בשלל גוונים; ושליכט מינרלי שמבוסס על חומרים טבעיים שמאפשרים לקירות לנשום ומונעים הצטברות אדים, לחות ועובש. ההבדל ביניהם נעוץ בעיקר במחירים. שליכט מינרלי יקר הרבה יותר, גם מעצם היותו עשוי חומרים טבעיים, אך גם כיוון שעל מנת ליישמו, יש לעבוד באופן רצוף. כלומר, לא ניתן להתחיל למרוח שליכט על גבי קיר ואז להחליט לעצור ולהמשיך במועד מאוחר יותר, חובה להמשיך ולסיים את הקיר כולו אחרת כל העבודה הולכת לטמיון, ולשם כך יש להשתמש בבעל מקצוע מנוסה ומיומן בעבודות מסוג זה.

ביצוע טיח בקירות חיצוניים

לפני תחילת העבודה, יש לעשות הכנה ולבדוק את המשטחים המיועדים לכיסוי. חשוב מאוד להסיר בליטות וליישר שקעים, לכסות סדקים וחורים ולהביא את פני השטח להיות אחידים ככל האפשר.

כשמדובר בטיח חיצוני, מזג האוויר הוא גורם שיש להתחשב בו. מומלץ מאוד שלא לבצע טיוח בימי חמסין ורצוי מאוד להרטיב את השטח יום לפני העבודה. השכבה הראשונה, שכבת ההרבצה, המשמשת לאיטום, צריכה להיות בעובי של 4-6 מ"מ ולאחר שמיישמים אותה, יש לשפוך עליה מים כהכנה לשכבה השנייה, השכבה המיישרת, שהיא בעובי של 12-16 מ"מ.

את שתי השכבות הראשונות ניתן ליישם בעזרת מכונת התזה ובכך להאיץ את התהליך, אך השכבה האחרונה, שכבת הגמר שמיושמת לפחות 48 שעות לאחר סיום הנחת השכבה המיישרת, צריכה להיות בעובי של 1-2 מ"מ ופעולת הטיוח שלה חייבת להיעשות אך ורק על ידי מריחה ידנית של השליכט, שמורכב משכבת פריימר (חומר מקשר) ומשתי שכבות שפריץ. את השכבות יש להתיז אחת על השנייה בהפרשים של כמה שעות.

כדאי לדעת שניתן למרוח גם טיח תרמי כטיח חיצוני. טיח כזה הוא בעל תכונת בידוד, השומרת על הטמפרטורה הן בקור והן בחום ובמקביל גם חוסכת אנרגיה בחימום / בקירור הבית. את הטיח התרמי מורחים או מתיזים כשכבה שנייה, מיישרת, על שכבת ההרבצה.

בסיום הנחת השכבה האחרונה, יש לבצע אשפרה, תהליך שמטרתו לחזק את הטיח ולמנוע סדקים. פעולה זו מתבצעת באמצעות הרטבה ושמירה של הטיח בתנאי לחות מבוקרת ומניעת התייבשות מהירה. תהליך האשפרה צריך להיות מיושם 9 פעמים במהלך 3 ימים.

ביצוע טיח בקירות פנימיים

הטיוח במרבית הקירות הפנימיים בבית דומה מאוד לתהליך המבוצע בקירות חיצוניים, למעט העובדה שלרוב שכבת הגמר בפנים הבית היא שליכט לבן רגיל.

אולם אם מדובר בקירות פנימיים של חדרים רטובים, כגון חדרי אמבטיה וחדרי שירותים, הפעולות שונות במקצת. בחדרים אלו לאוב לא מיישמים את השכבה השלישית, השליכט, כיוון שבשל תנאי הלחות והעובש, ההעדפה היא ליישם חיפוי עמיד יותר, כמו למשל הדבקה של אריחי קרמיקה.

התהליך מתחיל בהנחה של שכבת הרבצה (4-6 מ"מ) ושכבה מיישרת, ולאחריו ביצוע אשפרה לכל שכבה. לאחר מכן יש להמתין שבועיים עד להנחת השכבה האחרונה, שעבורה משתמשים בדבק ייעודי המתאים להדבקה של אריחי קרמיקה והידוק שלהם לקיר באמצעות פטיש גומי.

לעומת הקירות הפנימיים, בתקרה מיושמות כל שכבות הטיוח, כולל תוספת של צבע מיוחד על השליכט שמתאים לתנאים המיוחדים שבחדרים אלה.

חברת כרמית מיסטר פיקס מובילה בתחום חומרי הבנייה בישראל. לחברה מוצרים איכותיים, ביניהם טיח ודבקים מסוגים שונים, כולם איכותיים וחסרי פשרות ומתאימים לכל מטרה. אנו מספקים שירות לקבלנים, לקוחות עסקיים ולקוחות פרטיים, החל משלב הייעוץ ובחירת החומרים ועד אספקתם לכל רחבי הארץ. נשמח לשמוע מכם ולתת לכם מענה לכל שאלה.

באדיבות אתר טוב תודה

דבק מהיר

מאמרים נוספים